BLOG

Yatırımımızı Toprağa Yapıyorsak Nelere Dikkat Etmemiz Gerekiyor?.

14 Aralık 2020
Yatırımımızı Toprağa Yapıyorsak Nelere Dikkat Etmemiz Gerekiyor?

Son dönemin yatırım odağında arsa ve gayrimenkul yer alıyor. Güvenilir yatırıma yönelmek isteyenler, geleceğin getireceği olumsuzlukları öncelikte toprak ve gayrimenkul yatırımlarıyla bertaraf etmeye çalışıyor.

Bir yatırım aracı olarak toprak ve arsa, her bütçeye uygun olabilecek bir yatırım şekli. Bu tip alımlarla yatırım yapmak isteyenler öncelikle, küçük yatırımcılarsa ve kendilerine geze geze bir yer arıyorlarsa gittikleri kasaba ve köylerde detaylı araştırmalar yapmalılar. Ancak büyük ve küçük yatırım her ne olursa olsun doğru zaman ve doğru yerde kazandıracak arsa yatırımı yapmak için profesyonel gayrimenkul danışmanlarından destek almak arsanın imar, tapu, alt yapı, kadastro gibi işlemleri sırasında karşılaşacakları olası sıkıntılarının da önüne geçilmesine imkan sağlar. Unutmayın arsa almak ev satın almaya benzemez.

Öncesinde dikkatli sonrasında ise sabırlı olmanız gereken bu yatırımı yaparken unutmamanız gereken diğer detaylar: * İmarlı mı, imarsız mı? İmarlı arsalar, imarsız arsalara göre daha pahalıdır. Arsa, imarsız ise arazinin kamulaştırılması ve arsanın bir bölümünün yol ve kamu hizmet binaları için bedelsiz alınması riski vardır.

* İmar izninin kapsamını öğrenin çünkü konut alanına iş merkezi yapılamaz.

* Arsanın hikayesini araştırın. Üzerinde kapanmamış ipotek, haciz veya şerh olmamalı. Hisseli arsa mı? Başkasına ait bir kullanım hakkı var mı?

* Yatırım yapılacak imarlı arsanın gelişecek bölgelerden seçilmesi orta ve uzun vadede karlılığı açısından önemlidir.

* Arsanın imar durumunu araştırın. Arsanın yoğunluğunun arsanın değerini de artırdığını unutmayın. Bulunduğu bölgeye göre inşaat izni fazla olan arsalara yönelin.
* Eminiz ölü bir yatırım yapmak istemezsiniz, o halde alacağınız arsanın pirim potansiyelinin ne olduğuna da bir o kadar önem vermelisiniz. Kısa vadede kar getirecek yatırımlar daima risk taşır. Uzun vadede kazandıran az primli bölgeler iyidir.

* Bir konut kira getirisine sahiptir. Size düzenli kazanç sağlar. Ancak arsanın ödemeniz gereken emlak vergisi vardır. Cebinizden para çıkar. Ancak bu yatırımın kazancı gelecekte iyi karşılık bulur. Sabırlı olmak gerekir.

* Arsa ve toprak 10, 20 belki de 30 yıllık uzun bir yatırım yolculuğudur. Ancak büyükşehirlerde alacağınız arsaların size her zaman yüksek getirisi olacaktır. Yeter ki, hangi bölgenin daha büyüyeceğini ve gelişeceğini doğru belirleyin. Devlet yatırımlarının nerede yapılacağını takip edin. Zamanlamalar yatırımınız için önemlidir.

* Araştırma, seçim, satın alma, doğru zamanda elden çıkarma... Tüm bu konularda yatırımınızı büyütürken sektör profesyonelleriyle çalışmanız sizi rahatlatacak ve işinizi kolaylaştıracaktır.

* Göç alan bölgeler yeni yapılaşmalara açıktır, değerlendirin.

* Büyük hacimde iş yapan inşaat projelerinin yakınında yatırımlar edinin.

* Altyapısı hiç olmayan veya uzun dönemde altyapıya kavuşacak bir toprak parçasının getirisini de uzun vadede alırsınız. Gerçek anlamda kar edebilmek için altyapı hizmetleri tamamlanmış arsaları tercih edin.

* Hızlı büyüyen, planlı kentleşme olan gelir seviyesi yüksek olan bölgelere yatırım yapmanın size daima kazandıracağını bilin.