BLOG

MÜLKÜNÜZÜ SATARKEN NEDEN GAYRİMENKUL DANIŞMANI İLE ÇALIŞMALISINIZ?.

2 Ocak 2021
MÜLKÜNÜZÜ SATARKEN NEDEN GAYRİMENKUL DANIŞMANI İLE ÇALIŞMALISINIZ?

Gayrimenkul almak veya satmak pek çok insanın hayatında aldığı en önemli kararlardandır. Böyle önemli kararlar alınırken sanırım uzunca bir düşünme süresi gerekiyor. Yeteri kadar düşündükten sonra genellikle gayrimenkulümüzü kendimiz satmak istiyoruz. Peki, neden böyle bir karar alıyoruz? Neden nu konuda bir uzmana danışmıyoruz?

  Sanırım bunun en önemli nedeni; satış sürecinin tamamına hâkim olmak, bütün gelişmelerden ilk elden haberdar olup, en doğru şekilde satışı kapatmak istemek. Bununla birlikte şöyle bir düşünelim; başımızı ağrıtan hukuki bir sorun ile karşılaştığımızda nasıl davranıyoruz? Konusunda uzman en iyi avukatı araştırıyoruz. Hatta birkaç alternatif arasından en iyi olanı seçip,  ona güveniyor ve işimizi ona teslim ediyoruz. Ya da önemli bir sağlık sorunu ile karşılaşınca, hemen bu konuda en iyi doktoru araştırıp buluyor ve ona gidiyoruz.

  Gayrimenkul satmak ya da almak da böylesine önemli bir karar ise, neden konunun uzmanı bir gayrimenkul danışmanı ile çalışmıyoruz? Bence bunun en yaygın sebebi gayrimenkul danışmanlarına duyulan güvensizlik. Bu neden dolayı kimseyi suçlayamayız. Hatta böyle düşündükleri için haklı olabileceklerini de görmemiz gerekiyor. Emlak sektöründe yaşanmış birçok olayda bu işi layıkıyla yapmayan, alım satıma aracılık işini bir meslek olarak değil de, kolay yoldan para kazanma olarak gören, sadece kendi çıkarları doğrultusunda hareket eden insanlar maalesef gayrimenkul danışmanlığı mesleğine olan güveni zedelemektedirler.

  Diğer taraftan şunu da unutmamalıyız; gayrimenkul danışmanlığında olduğu gibi her meslekte işini iyi yapan veya yapamayan insanlar vardır. Bununla ilgili mağduriyetler de yaşanmıştır. O yüzden neye ihtiyaç duyuyorsak o konuda en iyi olanı araştırıyoruz. Örneğin bir restoran araştırırken internette yorumlara bakıyoruz. İnsanların deneyimlerinden yararlanıyoruz. Gayrimenkul işinde de işini iyi yapanı bulup onunla çalışmalıyız. Peki neden? İsterseniz bunun nedenlerini madde madde giderek açıklamaya çalışayım:

1.      FİYAT BELİRLEME: Gayrimenkulünüzü satmaya karar verdiğinizde öncelikle fiyatını belirlemeniz gerekiyor. Mülkünüzün değerini tam ve doğru olarak belirlemezseniz, alıcıların sizin mülkünüzü görmeden önce göreceği başka alternatifler de olacağı için, rekabet edemeyebilirsiniz. Yanlış fiyat yanlış alıcıyı mülkünüze getirir. Eğer mülkünüzün ederinden fazla bir değer tespit etmiş ve bununla pazara çıkmış iseniz, sadece fiyata bakarak gelen alıcılar, mülkünüzü gördükten sonra daha önce gördükleri ve sizinkiyle benzer özellikleri sağlayan mülkü almaya karar vereceklerdir. Bu durumda mülkünüz diğer mülkleri sattıran mülk konumuna düşer, piyasada dillenir ve değersizleşir. Hâlbuki doğru fiyat doğru alıcılar getirir. Mülkünüz kısa zamanında ve değerinde satılır. Doğru fiyatı, defalarca değerleme yaparak bölgede uzmanlaşmış, daha önce aynı bölgede defalarca mülk satmış bir gayrimenkul danışmanından yardım alarak belirleyebilirsiniz. Mülkünüze rakip olan diğer mülkleri, uzun süredir satılamayan, yeni satılmış ve hali hazırda satışta olan mülkler ile mülkünüzü karşılaştıran bir değerleme raporu fiyatınızı belirlemede size çok fayda sağlayacaktır.

2.      PAZARLAMA PLANI: Doğru fiyatı belirledikten sonra mülkünüzü iyi hazırlanmış bir pazarlama planı ile satışa çıkarmanız gerekiyor. Gayrimenkulünü kendi satmak isteyen kişi genellikle birkaç plan yapıyor. İlk yapılan internete ilan vermek. İnternet ilanı verildikten hemen sonra telefon aramaları gelmeye başlıyor. Gelen aramaların neredeyse %80’i bölgede çalışan gayrimenkul danışmanları tarafından yapılıyor. Sizce bunun nedeni ne olabilir? Gayrimenkul danışmanları işine odaklanmış ve gün boyu müşteri potansiyeli yaratma çalışmaları yapan profesyonellerdir. İşini iyi yapan gayrimenkul danışmanı, yıllar içerisinde oluşturduğu veri tabanını tarayarak, alıcı ve satıcı eşleştirmesi yaptığından gün içerisinde yeni çıkan ilanları da inceler ve aramalar yapar. Bu yüzden sürekli olarak böyle aramalara maruz kalabilirsiniz. Mülk sahiplerinin pazarlama faaliyetleri olarak yaptığı diğer bir çalışma da afiş asmaktır. Satışta olan bir mülke afiş asmak dikkat çeker. Bununla birlikte mülke asılan afişe ilk olarak gelen aramalar meraklı komşular, önünden geçen meraklı insanlar ve yine bölgede çalışan gayrimenkul danışmanları tarafından gelecektir. Gerek internet ilanlar gerekse mülke asılan afişlere gelen aramalarda mülkü görmek isteyen gerçek alıcılara yeteri kadar zaman ayıramayabilirsiniz. Çalışıyorsanız işten zaman ayırıp mülkünüzü her zaman göstermek mümkün olmayacaktır. Gerçek alıcı mülkü hemen görüp, gördüğü diğer mülkler ile mülkünüzü karşılaştırmak ve karar vermek ister. Bu yüzden, mülkü pazarlarken afiş asmak ve internete ilan vermek dışında daha fazla pazarlama planı ile hareket eden ve bunları profesyonelce hayata geçiren bir gayrimenkul danışmanı siz işiniz ile meşgulken mülkünüzü sorunsuz bir şekilde mülkünüzü sunar ve gerçek alıcılar ile buluşturur. Ayrıca şunu da unutmamak gerekir; mülke asılan afişe yapılan aramalar genellikle mülkün önünden geçen insanlar tarafından yapılmaktadır. Sizin astığınız bu afiş sadece mülkün bulunduğu sokakta ya da caddede görülür. Hâlbuki gayrimenkul danışmanlarının bölgede yüzlerce afişi vardır ve o afişler gelen alıcı aramaları sizin mülkünüze da getirilir. Tabi bir gayrimenkul danışmanı ile çalışırsanız.

3.      GÜVENLİK VE SAĞLIK TEHDİTİ: Eğer daha önce bir mülk satmadıysanız ve satış konusunda bir deneyim sahibi değilseniz, gelen aramalardaki kişilerin gerçek alıcı olduğuna karar vermekte zorlanabilirsiniz. Afiş araması yapan kişiler kötü niyetli insanlar olabilir. Bununla ilgili yaşanmış pek çok örnek var. Evde tek başınıza bulunuyorsanız böyle bir durum ile karşılaşma olasılığınız da maalesef var. Ayrıca günümüzde yaşanan Covid-19 ve mutasyon virüs salgını nedeni ile daha da dikkatli olmayı gerektiriyor. Evinizi görmeye gelen alıcı adayları kontrolsüz bir şekilde evinizi gezerken size de hastalık bulaştırabilir. Gayrimenkul danışmanı ile çalıştığınızda böyle tehlikeler ile karşı karşıya kalmazsınız. Çünkü verdiğiniz yetki ile pazarlama faaliyetleri yürüten gayrimenkul danışmanı astığı afişe veya internet ilanından gelen aramalardaki kişiyi öncelikle ofisine davet eder. Alıcı adayı burada kendisine yöneltilen sorular ile mülk için uygun olup olmadığı hakkında fikir sahibi olunur. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı genelge ile işyerlerine gelen insanlar ateş ölçümü ve kare kod sorgulaması gibi ön araştırmalardan geçmektedir. Sorumlu gayrimenkul danışmanı mülkünüze alıcı adayı getirdiğinde sağlığa uygunluk kurallarına uyar. Maske, eldiven ve dezenfektan kullanarak gereli önlemleri maksimum düzeyde almaya çalışır.

4.      ALICI VE SATICININ İLK TEMASI: Sadece gayrimenkul satışında değil, herhangi bir ürün satıyorsanız, alıcı ile ilk temasta hoş olmayan karşılaşmalar da yaşanabiliyor. Mülkünüze talip bir alıcı doğal olarak önce kendi faydalarını korumak için hareket eder. Bu konuda eğitimli olmayabilir. Yanlış seçilmiş başlangıç kelimeleri veya davranış biçimleri alıcı ile aranızda gerginlik yaşanmasına sebep olabilir. Sanırım “En son kaça olur?” sorusu ile pek çok kez karşılaşmışsınızdır. Satış fiyatınızı belirmiş olsanız bile bu size sorulur. Sinirlenebilirsiniz. Ya da mülkünüzü görmeye gelen alıcı mülkünüze kusurlar bularak mülkünüzü değersizleştirerek pazarlık argümanı yapmaya çalışabilir. Bu da sizi gergin bir ruh haline sokabilir. Daha önce eğitimine katıldığım deneyimli bir danışmanın da söylediği gibi gayrimenkul danışmanları olarak bizler alıcı ve satıcı arasında “ADAPTÖR” görevi görmekteyiz. Diyelim ki; 12 volt ile çalışan bir gece lambasına 220 volt şehir elektriği direkt olarak gelirse ne olur? Lamba yanar değil mi? Bir adaptör ise bu sorunu çözer. Bu yüzden de gayrimenkul danışmanı ile çalışmalısınız.

5.      PAZARLIK-TEKLİF: Alıcı mülkünüze bir teklif verdiği zaman bu teklifin doğru bir teklif olup olmadığına karar vermelisiniz. Şunu unutmamak gerekir ki; satıcı mülkünü bir fiyattan satmak ister. Alıcı da bir fiyattan almak ister. Satış ikisinin de anlaşabildiği bir fiyattan gerçekleşir. Aslında satış, alıcı ve satıcının ne kadar istekli olduğuna bağlıdır. Bu isteği anlamak, eğitim ve deneyim gerektirir. Bu konuda yeteri kadar eğitimli ve deneyimli iseniz sorun yok. Değilseniz işi bir uzmana bırakın. Mülkünüze yapılan bir teklifi gayrimenkul danışmanı aracılığı ile aldığınızda, cevap vermek için süre kazanırsınız. Genellikle bu süre mantıklı karar vermek için işe yarar.

6.      BÜROKRASİ-İŞLEMLER: Alıcı ile anlaştıktan sonra sonuca gitmek için bazı adımlar atmak gerekiyor. Örneğin alıcı banka kredisi kullanacak ise onun banka ile yapacağı işlemlerde yardımcı olmak gerekebilir. Gayrimenkul danışmanları meslekleri gereği bankacılık sektörü ile de sürekli temas halindedir. Bireysel müşteri temsilcileri uyguladıkları kredi kampanyaları hakkında gayrimenkul danışmanlarına sık sık bilgi vermektedirler. Bu bilgiler alıcı adaylarına sunulur ve bir bakıma işleri kolaylaştırılır. Son olarak sıkıcı tapu işlemleri, meslekleri gereği burada defalarca işlem yapmış gayrimenkul danışmanlarının rutin işleri haline gelmiştir. Gayrimenkul danışmanı size bu süreçte rahat hissettirir.

7.      GÜVENLİ PARA TRANSFERİ: İşlemler biterken alıcıdan alacağınız ödemenin en güvenli şekilde yapılması gerekiyor. Her şey yolunda gitse bile, bu süreçte kendinizi güvende hissetmelisiniz. Güvendiğiniz bir gayrimenkul danışmanı para transferi yapılırken de yanınızda olarak sizi sonuca götürür. Bankalara yapılan havaleler, kaparo ödemeleri, nakit ödemeler ve bunların hesabında sakin bir ortam her zaman gereklidir.

  Görüldüğü gibi mülkünüzü satarken sorumlu gayrimenkul danışmanı ile çalıştığınızda faydanıza olan birçok konu var. Belirtmeyi unuttuğum ya da yanlış olduğunu düşündüğünüz konular var ise lütfen yorum yapmayı unutmayın.